Direct naar inhoud
Themagroep Speedpedelec

Wetgeving

Omdat de speedpedelec wettelijk als brommer wordt beschouwd, mag deze niet op het fietspad rijden, maar alleen op het fiets/bromfietspad en op de rijbaan. Meer informatie over de type fietspaden vind je hier. In sommige gemeenten worden speedpedelecs middels aangepaste verkeersborden wel toegestaan op het fietspad.

Als een speedpedelec op het fietspad fietst kan deze bekeurd worden. Veel speedpedelec-rijders kiezen toch voor het fietspad, omdat het rijden op sommige wegen tussen het autoverkeer als onveilig wordt ervaren.

In sommige gebieden (bijv. de provincie Utrecht en de gemeente Rotterdam) bestaat de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen voor het fietspad en soms zijn er speciale verkeersborden. Daardoor is er een lappendeken van regels ontstaan.

We zoeken actief naar oplossingen om de speedpedelec een geschikte plek te geven in het verkeer. Een oplossing kan zijn om speedpedelecs via wetgeving te ondersteunen, maar wellicht zijn er ook andere oplossingen mogelijk. In het realiseren van die oplossingen willen we graag samenwerken met andere soorten fietsers, zodat we allemaal de schaarse ruimte op de weg en fietspad veilig kunnen delen. Niet voor niets zijn we allemaal lid van de fietsfamilie van de Fietsersbond!

Om dit te bereiken, gaan we in de komende periode:             

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de speedpedelec een veilige en comfortabele plek krijgt in ons verkeer. Deel je ideeën!

Nederland

In Nederland staat de plaats van de speed pedelec op de weg nog ter discussie. Echter sinds 1 juli 2017 gelden onderstaande regels. Er zijn minimale voorwaarden waar deze fietsen, die vallen onder de categorie bromfietsen, aan moeten voldoen, .

Regels om een speedpedelec te bezitten en te rijden:

Volgens de Rijksoverheid hoort de speed pedelec op het bromfietspad, of op de rijbaan. Je mag dus officieel niet op het fietspad rijden (een boete hiervoor bedraagt € 106, stand 2021). Voor een speed pedelec gelden de volgende maximum snelheden:

 Informatie van de Rijksoverheid

De belangrijkste verkeersborden zijn:

Bord G11 – verplicht fietspad (zonder ontheffing verboden voor speedpedelecs)
Bord 12a – verplicht (brom)fietspad (verplicht voor speedpedelecs)
Bord G13 – onverplicht fietspad (verboden voor speedpedelecs, afhankelijk van de ontheffing toegestaan)

Let op:

In de provincies Gelderland en Groningen heeft men op een aantal fietspaden door middel van onderborden het gebruik daarvan door speedpedelecs toegestaan.

In diverse gemeenten binnen de provincie Utrecht (incl. Utrecht zelf) en de gemeente Rotterdam kan je een ontheffing aanvragen voor het (met aangepaste snelheid) rijden op het fietspad. Mocht je rijden op de rijbaan niet prettig of onveilig vinden, dan kan je hier zonder risico op een verkeersboete, uitwijken naar het fietspad. Uiteraard moet je je dan houden aan de regels die gelden op het fietspad, m.n. de maximumsnelheid.

Aanvraag ontheffing provincie Utrecht

Aanvraag ontheffing Rotterdam

België

In België lijken de regels losser te zijn dan in Nederland. Alsnog is de plaatsing van deze fietsen op de weg nog een doorlopend proces, maar wel is er meer vrijheid voor gebruikers om zich op fietspaden te begeven. Er zijn minimale voorwaarden waar deze fietsen aan moeten voldoen, zij vallen onder de categorie bromfietsen.

Regels om een speedpedelec te bezitten in België:

Volgens de overheid hoort de speedpedelec op het fietspad als de maximale snelheid op de rijbaan hoger dan 50 km/uur is. Is het minder of gelijk aan 50 km/uur, dan mag de fietser zelf beslissen of hij op de rijbaan rijdt of het fietspad. Voor andere wegen, zoals langs het water, heeft iedere wegbeheerder de vrijheid zelf te bepalen waar een speedpedelec lokaal mag rijden. Jaagpaden zijn sinds 2017 toegankelijk voor speedpedelecs, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Dit maakt men duidelijk met verkeersborden.

De Belgische tak van de Fietsersbond schrijft over regels betreffende het wegennet het volgende:

Duitsland 

Link: Informatie over speedpedelec rijden in Duitsland